2012. szeptember 16., vasárnap

Zúzapörkölt

Egyik kedvenc ételem. Igaz nem tartozik a gyorsan elkészíthetők közé, de megéri kivárni. Fűszerezési is a legegyszerűbb. Lehet tálalni ahogy a képen van főtt burgonyával, vagy akár tarhonyával is, ahogy a gyerkőceim szeretnek mindenféle pörköltet.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg csirkezúza
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika fele
  • 1 paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 3 ek olaj vagy zsír
  • bors 
Elkészítés:
  1. A paradicsomot meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kis kockára vágjuk. A paprikát úgyszintén apró kockára vágjuk. A hagymát felaprítjuk.
  2. A olajon vagy a zsíron a hagymát és a paprikát üvegesre dinszteljük, adunk hozzá pici sót és egy falatnyi vizet, hogy ne égjen oda. Hozzáadjuk a paradicsomot is, és együtt pároljuk tovább egy picit.
  3. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük, majd mehet bele a megmosott zúza. Visszatesszük a tűzre és alaposan átkeverjük, majd pár percig erős lángon átpirítjuk.Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és nagyon kis lángon, lefedve főni hagyjuk. Időnként kevergessük meg. Nem igényel sok törődést, csak elég időigényes. Ha nagyon elfőné a vizet, viszont a zúza még nem vajpuha, akkor pótoljuk a vizet.
  4. A legvégén (amikor a zúza már puha, de úgy ítéljük meg, hogy túl sok a leve) kis ideig fedő nélkül főzzük, kevergetve, így elfő a felesleges víz és szép sűrű szaftunk lesz.
Zúzapörkölt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése