2012. szeptember 3., hétfő

Töltött dagadó

Sosem próbáltam még töltött dagadót készíteni, de most a legegyszerűbb, klasszikus töltelékkel kipróbáltam.
Annyit változtattam az itt leírt eredeti recepthez képest, hogy a töltelékhez kevertem egy kis dobozos sertésmájkrémet.
Nem rontott az ízén. Kisfiamnak nagyon ízlett. Azt mondta, hogy apa te szuper szakács vagy.

A dagadó a sertés „hasfala”; a hasa alja; pontosabban a hasüreget körülvevő izomszövet. Általában megtölteni vásároljuk, de felhasználható vagdaltnak, gulyáshoz, töltött káposztának, kolbásznak, tokánynak, pörköltnek és egyben sütve. 

Hozzávalók:
Dagadó

  • 0,7 kg sertésdagadó
  • 4 db zsemle
  • 5 db tojás
  • só, frissen őrölt feketebors
  • ízlés szerint aprított, szárított vagy friss petrezselyem
  • 4 evőkanál zsír 


Elkészítés
Készítsük el a tölteléket. Egy tojást tegyünk fel főni, főzzük keményre. A zsemléket áztassuk be vízbe, majd kinyomkodva  tegyük őket egy keverőtálba.
Az aprított petrezselymet is tegyük a tálba. A keménytojást hűtsük ki, vágjuk apró kockákra, és adjuk a töltelékhez.
A tojásokat üssük a keverőedénybe, majd jól dolgozzuk el a tölteléket a zsemlékkel, és a petrezselyemmel, ízesítsük sóval, illetve frissen őrölt feketeborssal.
A dagadót készítsük elő, célszerű hentessel zsebet vágatni bele. Habzsák, vagy kanál segítségével töltsük bele a tölteléket, majd tűzzük össze a nyílást, sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát ésetleg egy kis fokhagyma garnulátummal is bekenhetjük.
Egy tepsibe tegyünk 4 ek zsírt, arra fektessük a dagadót, és közepes tűzön kb. 170 fokon, saját zsírjával történő gyakori locsolgatás mellett süssük pirosra.
Töltött dagadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése