2012. augusztus 21., kedd

Juhtúrós sztrapacska, ahogy én szeretem


Kezdhetném a bejegyzés irkálást némi bemutatkozással stb..., de úgy döntöttem rögtön jöjjön egy recept. Na és akkor a következő dilemma, mi legyen a blogban az első ételrecept. Sokat töprengtem rajta.

Anyai ágról ha jól emlékszem tót származású vagyok. Ezért esett a választásom egyik kedvenc ételemre a sztrapacskára.

A sztrapacska jelentését a szlovák strapaty (kócos, borzas) szóból eredeztetik. Tésztáját vágódeszkáról, kés élével szaggatták a forrásban lévő vízbe, így alakja szabálytalan volt. Tálaláskor a megpúpozott tányér sztrapacska vagy krumplis galuska leginkább egy kócos, borzas kobakhoz hasonlított. 
Előfordul pusztán a galuska – halusky – megnevezés is, ami az étel formáját, külsejét tekintve megegyezik, de a sztrapacska egyik fő alapanyaga – a galuskával és nokedlivel ellentétben – mindig a pépesre reszelt burgonya. Tehát ha juhtúrós galuskaként említik is, mindig krumplival készül.
Burgonya reszelő
És akkor jöjjön az elkészítése.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 45-50 dkg liszt (a burgonya nedvesség tartalmától függően)
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj, vagy zsír
  • só.

Elkészítése:

1) Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni némi só társaságában.
2) A burgonyát meghámozzuk, pépesre lereszeljük, összekeverjük a liszttel, a tojással, és sózzuk.
3) Ha a víz forrni kezd, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a kikevert tésztát. (Ha véletlenül szétmegy a vízben, még egy kis lisztet keverjünk hozzá.)
4) Ha feljjött a víz tetejére, még kb. 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és jöhet a következő adag.
5) Az apró kockára vágott szalonnát serpenyőbe tesszük, jól megpirítjuk.
6) Kiszedjük a szalonnát a zsírból, és ebbe a zsiradékba beletesszük - esetleg még zsír vagy olaj hozzáadásával - a vékonyra szelt, félbevágott hagymát. Ropogós, aranybarnára sütjük.
7) Tálaláskor a kifőtt tésztát öszekeverjük a tejföllel és a szétmorzsolt juhtúróval (néha sima tehéntúróval készítem), megszórjuk szalonnakockákkal, sült hagymával és ha maradt a hagymasütés utáni zsírral meglocsoljuk. 
8) Van aki szerint akkor az igazi, ha egy fél órára 180 fokos sütőbe tesszük és hagyjuk az ízeket összeérni. 

Sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése