2014. április 18., péntek

Sütőben sült zöldfűszeres házi chips

A Chips Story:
A világszerte elterjedt rágcsálnivalót 1858-ban állították elő első alkalommal a New York állambeli Saratoga Springs-ben. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen vacsorájához kezdett az egyik helyi étteremben, amikor a körítésként feltálalt burgonyát túlságosan vastagnak találta. A pincér máris hozta a vékonyabb, ropogósabb falatokat. Csakhogy Vanderbiltnek ez sem ízlett. Végül a főszakács, George Crum – megleckéztetésként – maga sütötte meg olyan vékonyra és ropogósra a burgonyát, amilyet addig még soha senki nem készített. Ekkor az előkelő vendég ahelyett, hogy felháborodott volna, jóízűen elfogyasztotta a világ első burgonyaszirmát. Azután rendelt még belőle.

Rövidesen az extra vékony krumpli lett a ház specialitása. Eleinte minden fogáshoz külön kínálták egy tálkában. Később kis dobozokban árulták, majd gyárakban kezdték készíteni nagy mennyiségben. 1926-ban azután a közkedveltté vált csemegéhez bizonyos Laura Scudder zsírpapírból zacskót gyártattatott, amit forró vasalóval zárt le.

A chips történetéhez tartozik, hogy eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, melyeket Joe Murphy Írország|ír chips-gyáros dobott piacra. A Murphy által kitalált első ízek közé tartozott a sós-ecetes és a sajtos-hagymás, melyek ma is népszerűnek számítanak.

Magyarországra jókora késéssel, a kilencvenes évek legelején érkezett meg az amerikai csemege. 

Otthon sem ördöngösség az elkészítése.

Hozzávalók:
4 nagyobb burgonya
2 ek olívaolaj
fél ek citromlé
szárított zöldfűszerek (oreganó, bazsalikom, kakukkfű stb.)
só.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
A burgonyákat alaposan megsikáljuk, uborkagyalun leszeljük.

Egy kis pohárban összekeverjük az olívaolajat, a citromlét, az ízlés szerinti sót és a zöldfűszereket.
Egy tálba tesszük a burgonyaszeleteket, hozzáöntjük a zöldfűszeres olajat, majd alaposan átforgatjuk, hogy minden szelet ízesítve legyen.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást, meghintjük kevés sóval, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük. Akkor jó, mikor hólyagosodik és épphogy barnulni kezd. Esetleg egyszer meg is lehet fordítani sütés közben.
Frissen fogyasztjuk. 
Az ízesítést a kedvünk szerint variálhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése